Sök

Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Vad är arbetsgivaravgift?

Arbetsgivaravgiften beräknas på och läggs på bruttolönen vid löneutbetalning och inbetalas av arbetsgivaren (dvs av Bolagskraft) till staten månaden efter löneutbetalningen.
Om du hade drivit en enskild firma skulle arbetsgivaravgiften ha kallats egenavgift. Arbetsgivaravgiften tillfaller staten för att täcka upp allmänna utgifter/kostnader samt din folkpension. Vid arbetsgivaravgift på 31,42 % är fördelningen följande:

Ålderspensionsavgift 10,21 %,
Efterlevandepensionsavg 1,17%,
Sjukförsäkringsavgift 4,35 %,
Föräldraförsäkringsavg 2,60 %,
Arbetsskadeavgift 0,30%,
Arbetsmarknadsavgift 2,91%,
Allmän löneavgift 9,88%,

Totalt: 31,42%

(Alla siffror från 2016).

Undantag 2016

För anställda födda 1937 eller tidigare betalar du särskild löneskatt på 6,15 %.
För anställda födda 1938-1949 utgår ålderspensionsavgift och särskild löneskatt, det vill säga 16,36 %.

För anställda födda 1991 eller senare betalar du lägre arbetsgivaravgifter för tiden januari – maj 2016, det vill säga 25,46 %.

Fr.o.m. 1 juni 2016 betalar du full arbetsgivaravgift för personer  som är födda 1991 eller senare, det vill säga 31,42 %.

Tillbaka till Frågor och svar

Hur det funkar

BolagsKraft gör det enkelt för dig att arbeta. Skapa ett gratis konto hos oss så du börja jobba och fakturera samma dag utan att ha ett eget företag. Vi sköter pappersarbetet och betalar skatter och avgifter, så att du kan fokusera på det du är bäst på. Starta din egenanställning idag!

Testfaktura

Är du fundersam på hur det fungerar att ta fram en faktura hos Bolagskraft? Skapa en testfaktura så ser du hur smidigt och enkelt vårt system är!

Kontakta oss

Bli kund idag - Enkelt, snabbt & tryggt!

Vill du fakturera utan företag - Bli egenanställd hos BolagsKraft så kan du börja jobba och fakturera redan idag. Du är försäkrad när du arbetar och hanterar enkelt dina fakturor och löneutbetalningar via vår hemsida. Det är den enda administration du som egenanställd behöver bekymra dig om – allt annat sköter vi, så att du kan koncentrera dig på det du är bäst på!