2017-08-08

Visst kan du fortsätta jobba efter pensionen!

Senior arbetskraft är hetare än någonsin och långt ifrån alla som går i pension är redo att släppa arbetslivet.
En stor fördel med att jobba efter pensionen som egenanställd är att det är väldigt fritt, du är inte beroende av jobbet och kan jobba precis så mycket som du själv vill.

Många som går i pension nu har en ojämförlig kunskap och lång erfarenhet inom sitt arbetsområde, en erfarenhet och en kunskap som kommer att saknas.
Det finns många arbetsgivare som med glädje skulle behålla denna kunskap inom företaget även om det blir i form av en konsult.

Är du inte helt klar med yrkeslivet men vill styra över din tid själv så kan du erbjuda dina tjänster och fortsätta jobba efter pensionen som egenanställd.
Som egenanställd fakturerar du din uppdragsgivare/arbetsgivare för de timmar som du har arbetat via oss på BolagsKraft.
Du kan registrera dig gratis på vår hemsida och det kostar ingenting innan du fakturerar, då ta vi en liten avgift för att sköta all administration.

För den allmänna pensionen, den i det orange kuvertet, spelar det ingen roll om du jobbar eller inte. Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt.

Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster på uppemot 40 000 kronor i månaden. Då kan du få betala statlig skatt på de sista tusenlapparna.

Om du tar ut pension och jobbar samtidigt får du inte a-kassa om du blir arbetslös. Enligt A-kassans regler anses du ha försörjning ändå eftersom du tar ut pension.

Du tjänar in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba efter pensionen. Däremot får du inga nya pensionsrätter på den del av inkomsten som är pension.

Du kan ändra dig om du inte vill ha pension längre, eller ett lägre belopp. Då hör du bara av dig till Pensionsmyndigheten igen.

Tjänstepensionen kan påverkas -En del tjänstepensioner går inte att ta ut samtidigt som du jobbar vidare. Kontrollera detta med din utbetalare av tjänstepensionen.

Din privata pensionsförsäkring har ingen koppling till arbetslivet – så här kan du blanda som du vill. Men privata pensionsförsäkringar beskattas ungefär som lön, vilket innebär att du kan få betala statlig skatt om din lön och din pensionsförsäkring tillsammans ger höga inkomster.

Vill du veta mer så kan du titta in på Pensionsbloggen där Dan Adolphson, Trygghetsekonom på AMF skriver mer om vad man behöver tänka på.

Ni kan också kontakta oss