2017-11-07

Starta eget som student

Är du student och funderar på att starta eget? Det är en strålande idé! När du studerar så har du oftast möjlighet att planera din tid och är mer flexibel än om du är anställd, det ger dig mer tid att prova dina vingar som egen företagare.

Att starta eget kräver en del arbete som kan avskräcka även den motiverade, för att du skall slippa fördjupa dig i att välja bolagsform, registrering av bolag, bokföring, betalning av skatter och moms så kan du välja att bli egenanställd hos oss på BolagsKraft. När du är egenanställd så driver du ditt företag precis som när du har startat eget, men med fördelen att du slipper ansöka om f-skatt och att vi gör allt administrativt arbete som har med fakturering skatter och moms att göra.det tar tid att sälja in sina tjänster och faktiskt börja tjäna pengar. Fördelen att starta eget när du studerar är att du som student redan är van att leva på en mindre inkomst och har en säker inkomst i form av studiemedel och behöver inte försörja dig på din egen verksamhet från dag 1.

Fler fördelar med att starta eget som student

Som student har du ett enormt kontaktnät genom skolan, lärare, olika föreningar och övriga studenter, utnyttja ditt kontaktnät och skaffa dig en mentor. Från en arbetsgivares synvinkel är det alltid positivt om man har drivit företag eller projekt vid sidan av studierna när man väl hamnar på arbetsmarknaden. Som student saknar man ofta praktiskt erfarenhet av det man studerar. Genom att starta ett företag inom det område som man studerar har du möjlighet att skaffa sig erfarenhet som annars skulle vara svår att få. Som anställd är det inte alltid självklart att arbetsgivaren godkänner att man startar ett eget företag vid sidan om arbetet.

Innan du kör igång behöver du skaffa dig en affärsplan:

Affärsplanen beskriver hur du har tänkt driva ditt företag, den är din strategi för framtiden och översätter dina drömmar till verklighet. Din affärsplan skall ge dig en chans att se det som är bra och det som är dåligt innan du kör igång, den bör också kompletteras med en budget. Glöm inte att undersöka marknaden för just din tjänst, dina chanser att lyckas ökar hundrafalt om du har koll på din marknad och dina konkurrenter. Du behöver också hitta din ”USP” (Unique Selling Point). Varför ska kunderna välja just dig?

Hur mycket får man tjäna som student?

Detta gäller för år 2017 enligt CSN: Om du studerar på heltid under 20 veckor är fribeloppet 86 782 kronor under varje halvår. Vill du veta mer så kan du läsa på CSN’s hemsida 

Kontakta oss om du vill veta mer om egenanställning