2017-06-25

Sluta ge bort er kunskap och tjänster gratis!

Ger du bort dina kunskaper gratis….hjälper du dina vänner, vänners vänner och din mosters kusins flickväns bror….för att vara snäll, eller har du
helt enkelt svårt att säga nej?

Många av oss har kunskaper och talanger inom områden som personer i vår omgivning gärna utnyttjar kostnadsfritt.
Det är allt från att baka tårtor till deras barn eller sy balklänningar för att ”du är ju så duktig” till hjälp med IT, Juridik, Webbsidor, HR och Ekonomi.
Alla har vi personer i vår omgivning som behöver hjälp eller råd i någon form, dessutom vill de ha hjälp som de helst inte vill betala för och därför vänder de sig till en ”vän”.
Frågan om råd & hjälp kommer ofta lite diskret över en fika, en middag, på jobbet eller om ni är nära vänner så kan frågan komma lite mer direkt.
Jag har fått frågor av personer som jag inte har träffat på många år när jag stöter på dem på stan, dessa personer har inga problem med att fråga; alltså borde jag inte ha problem med att ta betalt.

Nu är jag egenanställd på deltid och har alla möjligheter att ta betalt för mina råd och mitt arbete, men att värdera mitt arbete har varit det svåraste.

Fri rådgivning har ett pris!

Jag läste nyligen en artikel på Forbes om en kvinna som hade arbetat inom HR, när hon efter många år börja arbeta med annat så började människor i hennes omgivning be om hjälp med att skriva sina CV och jobbansökningar.

Hon hjälpte en del nära vänner, givetvis utan att ta betalt…sen kom vännernas vänner och sedan deras bekanta.
Alla ville ha hjälp och hon blev en slags ofrivillig jobb coach, under det första året hjälpte hon hela 22 personer att skriva sina CV och ansökningar.

Att hjälpa dessa människor tog mängder av tid, hon satt ner och pratade med dem, coachade och hjälpte dem att komma vidare i karriären. Detta tog så mycket energi att hon ”gick in i väggen”, inte bara av arbetet i sig utan av bristen på tacksamhet från dem hon hjälpte.
Bara en av de personer hon hade hjälpt tackade för hjälpen genom att skicka en fruktkorg…hon blev utbränd för att hon var snäll och hon fick varken betalt eller någon tacksamhet för att hon hade ställt upp.

Kvinnan i artikeln fick rådet att börja ta betalt för sina tjänster, skapa en prislista och skaffa sig visitkort.
Nästa gång som någon bad om hjälp så räckte hon dem ett visitkort med en prislista på baksidan och sa snällt ”jag vill absolut hjälpa dig, här har du mitt kort”

Detta resulterade i att hon blev en egenanställd karriärcoach, hon tappade naturligtvis en del uppdrag men dom flesta var villiga att betala.
Det var givetvis inte helt enkelt att gå från att utföra tjänster gratis till att ta betalt, men det gick och nu får hon betalt för sitt arbete. Dessutom får hon nu mycket mer feedback och tack för hjälpen än tidigare, vi kan alltså konstatera att betalda tjänster uppskattas och värderas högre än obetalda.

Lär dig att värdera dina kunskaper!

Jag vet inte varför vi har så svårt för att ta betalt för våra tjänster och värderar vår kunskap och tid så lågt, men vi måste bli bättre på det.

Om du har en talang eller en kunskap som personer i din omgivning behöver, då skall de också vara beredda på att betala för din tid.
Du har troligen lagt en hel del tid och pengar för att bli duktig på det du gör, varför skall de få utnyttja det gratis.

Här spelar det ingen roll om du gör fina tårtor hemma i ditt kök eller om du är utbildad jurist.

  1. Ta dig en riktig funderare på allt du ger bort gratis. Skriv ner allt från det uppenbara (dina produkter och tjänster) till de inte så uppenbara (dina råd).
  2. Skriv ner allt du gör som du inte tar betalt för idag, gör du detta för att få ärlig feedback för en service eller för glädjen att ge bort gratis råd/tjänster som faktiskt hjälper människor?
  3.  De kanske inte värderar eller implementerar dina råd om det är gratis.
  4.  Ta betalt, det hjälper dig och mottagaren att värdera dina tjänster och din expertis.

Om du tar betalt för dina tjänster och slutar ge bort dem gratis, kommer du att få ett ökat förtroende. När du börjar värdera dina unika talanger kommer ditt egenvärde att förbättras.

Fråga: Vilka utmaningar har du mött med vänner och familj som vill använda din expertis gratis och hur har du hanterat detta? Tycker du att det är svårt att värdera ditt arbete i pengar? Kan du tänka dig att bli egenanställd så att du kan ta betalt utan att behöva starta ett företag?

/Jessica