2017-11-14

Skapa balans mellan arbete & fritid som egen företagare

Idag är det väldigt lätt att bli överväldigad av jobbet. Speciellt om du är en engagerad person som älskar det du gör så kan du få kämpa för att sätta gränser. Att driva ditt eget företag kan göra det ännu svårare för dig att gå ut ur den professionella rollen.

När du ständig kollar din arbetsmejl och tar samtal utanför ditt fysiska kontor (eller arbetstid när du arbetar hemifrån) utbildar dig själv, deltar i möten och nätverkar så minskar du det utrymme som borde vara reserverat för ett personligt liv. Att stänga av efter en intensiv dag på jobbet är grundläggande för att kunna ladda batterierna. Framför allt idag i vår digitala tidsålder när vi alltid verkar vara ”uppkopplade”. Så här kommer några fiffiga tips för att skapa balans mellan arbete och privatliv.

Sluta vara en perfektionist

När man är egen företagare eller konsult så är man oftast ”hungrig” och vill prestera. Som entreprenör har man också en benägenhet att sträva efter perfektion, man vill ha en så liten felmarginal som möjligt. Det kommer att finnas dagar när du känner dig helt överväldigad och inte kan föreställa dig hur du skall klara av alla uppgifter innan slutet på dagen. Utan tvivel så kommer det också att finnas dagar när du måste ta dig an nya situationer utan instruktioner eller riktning. Dessa dagar kan i kombination med perfektionism göra att du bränner ditt ljus i båda ändar, vilket givetvis inte är bra. Att alltid sträva efter perfektion skapar onödig stress som kommer att påverka alla aspekter av ditt liv, både yrkesmässigt och privat.

För att undvika detta är det viktigt att du vågar släppa en del av idealen, sträva istället för en varaktig professionell förbättring. När du driver ditt eget företag så får du friheten att tänka utanför den berömda lådan, så att du kan vara lite kreativ med hur du hanterar ditt företag och undviker onödig stress. Välbefinnande och entreprenörskap är inte unika avdelningar, för din egen skull bör de gå hand i hand. Lär dig att använda din tid klokt under hektiska perioder, då kan du kan säkerställa att dina uppgifter blir klara med så lite stress men så hög effektivitet som möjligt.

En hälsosam kropp går hand i hand med ett hälsosamt sinne.

I latinet finns det en fras ”mens sana in corpore sano” som betyder; ett hälsosamt sinne i en hälsosam kropp. Detta borde vara den absoluta utgångspunkten för alla entreprenörer. För att bli en framgångsrik egen företagare, entreprenör eller konsult och nå bästa möjliga resultat så måste du ta hand om dig själv både mentalt och fysiskt.

Kroppen och hjärnan behöver näring, rörelse och sömn för att kunna prestera.

Starta din dag med en energiladdad frukost och försök hitta vad som får dina sinnen att gå igång på morgonen. Det kan vara en promenad, yoga, en lång dusch, meditation eller en stund i lugn och ro med en kopp te. Hitta din grej och ta lite tid varje morgon för att ägna dig åt det, så att du får den energi som behövs för att börja dagen.

Att vara hälsosam betyder också att du får högkvalitativ ledighet, det gör att du kan koppla ur och koppla av på kvällen. Hitta en hobby, titta på en film, läs en bok, ta ett långt bad eller laga mat själv; det viktigaste är att hjärnan får en paus från ”arbete” för att garantera att du får en god natts sömn och att nästa dag blir produktiv. Allt vävs samman in i varandra.

Veckodagar och helger

Många företagare och entreprenörer saknar struktur, planering och regler knuffas ofta undan för illusionen av frihet. Men man kan få betala dyrt för friheten om man inte definierar gränsen mellan arbete och privatliv redan från början.

Försök att hålla dina vardagar för arbete och dina helger för familj, vänner och läsning. Givetvis under förutsättning att ditt arbete kan förläggas på veckorna. Om ditt företag är din största passion så kan du dock ägna helgen för att lära dig nya saker och utbilda dig. Oavsett vilken bransch du verkar inom så kan det vara svårt att hinna vidareutbilda sig på veckorna.

Det som är grundläggande är att du inte glömmer vad som är viktigast i ditt liv, definiera, prioritera och ägna kvalitetstid till dem. Det blir enklare för dig att strukturera din tid om du börjar med att organisera din tid mellan dina vardagar och helger.

Självklart kan detta förändras pga. olika tidsfrister och sociala engagemang, men om du har en grundläggande struktur så gör några avsteg inte så stor skada. Oavsett hur galet ditt arbetsliv blir så är det absolut nödvändigt att ägna kvalitetstid till dina nära och kära, för att du skall må bra i längden.

Var tekniskt kunnig

Som egen företagare i alla former så är det viktigt att vara tekniskt kunnig för att göra ditt liv enklare.

Det spelar ingen roll om du är konsult, egenanställd, entreprenör eller driver ett bolag så bör du ha grundläggande kunskaper i hur dina system fungerar för att underlätta din vardag. Givetvis kan du ta in proffs till hjälp, men du bör ha lite kunskap och förståelse för att dels veta vilka system du behöver men också hur dom fungerar.

Använd din teknik klokt för att underlätta ditt live både privat och professionellt. Till exempel; Ett entreprenörsliv kan betyda många resor, så se till att du har de bästa systemen på plats för dina telefon eller videosamtal med kunder och dina nära och kära. Se till att du har molnlagring för viktiga dokument så att du kan komma åt dem vart du än är. Ladda ner affärslitteratur, men även tv-program/filmer/e-böcker som hjälper dig att koppla av under en paus eller under resan.

Ta reda på hur din hemsida fungerar och om du kan skaffa dig digitala system för att förenkla dina kontakter med kunderna. Hur ser din marknadsföring ut, lägger du dina pengar där de gör mest nytta? Gå en grundläggande kurs även om du tar in hjälp, det är alltid bra att veta vad det är man betalar för.

Livet som en entreprenör kommer att hålla dig sysselsatt. Dina dagar blir varierade och givande om du lyckas hålla den fina balansen mellan professionellt och personligt liv. Om du driver ditt eget företag betyder det vanligtvis att du är passionerad för den branschen. Med passion kommer engagemang och engagemang innebär långa timmar, särskilt i början. Har du inte det traditionella nio till fem jobbet, så tillåt dig att gå iväg och koppla av, för i slutändan kommer du bara att lyckas om du har en öppen och väl avrundad livsstil, berikad med saker du älskar.

Mot balans 🙂