2017-08-22

Hitta lyckan i att vara din egen chef!

Ett stort antal av världens bästa konsulter och experter är inte längre anställda utan arbetar som oberoende proffs. Undersökningar som har gjorts världen över visar att egenföretagare och heltidsanställda har större benägenhet att känna sig glada när dom arbetar, eftersom de ser sitt arbete som en viktig del av det som gör dem lyckliga. De som var anställda på heltid var generellt glada på jobbet, men betraktade sin anställning som ett medel för att få glädje av fritidsaktiviteter utanför arbetstiden. Det finns otaliga skäl till att människor väljer att starta eget. En del gör det för att de har idéer som de tror kan förändra världen, några vill slippa arbeta mellan 8-17 och ta kontroll över sin egen tid och en del vill helt enkelt skapa något för eftervärlden.

Om du väljer att bli din egen så delar vi med oss av några tips

Skapa en arbetsplats där du vill arbeta, inte bara den fysiska ytan även om den är viktig utan bestäm om du vill ha flexibla arbetstider, arbeta i bekväma kläder eller ha med dig hunden på jobbet. En stor del av att vara sin egen är ju att kunna kontrollera din arbetsmiljö likväl som ditt arbete. Välj dina kunder med omsorg, det kanske inte är möjligt i början men allteftersom du blir etablerad så bör du välja de kunder som respekterar dig och som du mår bra av att jobba med. Sätt ditt eget arbetsschema, om du vill börja jobba kl. 5 på morgonen, vill du ta ledigt några timmar mitt på dagen, jobba sent på kvällen eller jobba på helgen och ta ledigt mitt i veckan,  så gör det i den mån som dina uppdrag tillåter det. Ingen väljer att bli sin egen egen chef för att arbeta 24/7, förstöra sina relationer och göra sina familjer olyckliga. Trots detta så händer det väldigt ofta, vill du undvika det?

Här delar några glada entreprenörer sin taktik för att vara sin egen chef och älska det.

”Jag har ett timglas som ger mig exakt en minut att älta saker, så när jag vill klaga eller ventilera problem med min partner så vänder jag den och går loss i en hel minut! Sen kan vi diskutera lösningar, om det behövs. Men oftast så kan jag gå vidare och njuta av min familj när jag väl har fått ur mig det jag hade att säga. Tidigare så brukade jag älta saker i timmar och hade svårt att gå vidare, detta har hjälpt mig att få balans och inte låta jobbet ta över hemma”

Jag planerar roliga aktiviteter på samma sätt som jag planerar affärsmöten. Jag lägger till saker i min kalender som ”Ligga i sängen och läsa en bok” Det låter töntigt, jag vet, MEN det fungerar. Jag har också återupptagit gamla hobbies som stickning och bakning, vilket ger mig kreativ tillfredsställelse utan att vara jobb.

När jag känner eller att någon påpekar att mitt liv hamnat i obalans, då sätter jag mig ner och gör en lista över alla saker som jag som spenderar min tid på under mina vakna timmar. Jag skriver upp allt som jag gör utöver min vanliga 8 timmars arbetsdag,  sen rankar jag listan efter hur mycket tid jag spenderar på olika saker. Bredvid den listan skriver jag ner de fem saker som jag anser vara de viktigaste i mitt liv, för mig ger detta perspektiv och motivation till att återskapa balansen ”

”Att ha ett företag resebranschen som är ett 24/7 jobb gör det nästan omöjligt att hålla jobbet från att styra mitt liv. Men jag eller snarare min fru har hittat ett sätt att koppla bort så att jag kan fortsätta att vara make och pappa. Min fru tar min telefon på fredagskvällar och returnerar den till mig på lördag morgon. Inga samtal, inga e-postmeddelanden och inga sms. Det är svårt för mig att släppa telefonen, men min fru är en psykiater, så jag antar att hon vet bäst”

”Det är så lätt att fastna i arbete och rutiner när man arbetar åt sig själv, jag vet inte hur många kvällar som jag har spenderat på soffan i pyjamas med datorn i knät. Jag tar mig knappt tid att fixa mat utan tar något lätt och enkelt för att jag är så uppslukad av arbetet, därför är det tur att jag har en hund som gör att jag måste ta mig ur soffan och ut ur huset. Hon ger mig balans i tillvaron”

Man kan väl säga att egenföretagande och egenanställning är frihet under ansvar! Ansvar att få det att gå runt ekonomiskt men också ansvar gentemot dig själv, glöm inte varför du ville bli din egen.