Sök

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Vilka tjänster kan säljas som RUT (hemnära tjänster)?

Som hushållsnära tjänster räknas:

STÄD OCH RENGÖRINGSARBETE som städning, diskning, fönsterputs, ommöblering som krävs för att rengöringsarbete skall kunna utföras, flyttstädning, byte av glödlampor, säkringar och liknande. Man får inte avdrag för sådant som görs vid enstaka tillfällen och som kräver specialkunskap, exempelvis sotning, avloppsrensning, rengöring av fläktsystem samt tak- och fasadtvätt. Till flyttstädning räknas inte flytt av möbler.

VÅRD AV KLÄDER OCH HEMTEXTILIER SOM UTFÖRS I BOSTADEN
Dit räknas klädtvätt, strykning, enklare lagning av kläder och hemtextilier samt putsning av skor. Även tvätt som utförs i gemensam tvättstuga i anslutning till bostaden. Med vård av hemtextilier avses uppsättning och nedtagning av gardiner som tvättas i bostaden samt mattvård i eller i anslutning till bostaden.

SNÖSKOTTNING I NÄRA ANSLUTNING TILL BOSTADEN
Till snöskottning räknas även skottning av tak och altan samt skottning av gårdsplan och uppfart på egen tomt eller uppfart på annans mark som innehas med servitut eller liknande. Även snöröjning med traktor etc och arbetskostnad för sandning och saltning.

HÄCK- OCH GRÄSKLIPPNING
Exempel på tjänster som ger rätt till avdrag: gräsklippning, ogräsrensning, krattning, vedkapning, trädbeskärning, trädfällning, återställning av mark, klippning av rosor och buskar samt häckklippning. Man får inte skattereduktion för planteringsarbeten, trädgårdsdesign eller anläggningsarbeten; inte heller för transport av avfall eller tömning av avloppsbrunn.

FLYTTJÄNSTER
Exempel på flyttjänster som ger rätt till rutavdrag:

 • Flytt av bohag mellan bostäder.
 • Flytt av bohag till och från magasinering, förutsatt att magasineringen sker under en kortare period och ingår som ett led i flytten.
 • Packning och uppackning.
 • Lastning, lossning eller annat iordningställande för transport.
 • Arbetstiden för transporten.

BARNPASSNING
Med barn avses den som är under 18 år. Till barnpassning räknas barnpassning i eller i nära anslutning till bostaden, lämning och hämtning av barn till och från förskola, skola, fritidsaktivitet. Som ett led i barnpassningen får barnvakten hjälpa barnet med läxor och annat skolarbete. Läxläsningen får dock endast utgöra en ringa del, det vill säga 10 procent, av barnpassningen vid varje enskilt tillfälle. En barnvakt kan även laga mat till barnen om det kan anses vara en normalt förekommande arbetsuppgift för en barnvakt och en uppgift som vanligtvis utförs av hushållet själva.

ANNAN OMSORG OCH TILLSYN
Hit räknas arbete av personlig art och som inte kräver specialistutbildning såsom hjälp med den personliga hygienen, på- och avklädning, matning samt liknande personliga bestyr. Även hjälp att betala räkningar, inhandling av mat, högläsning, ledsagning vid dagliga promenader och vid enklare ärenden, till exempel besök på bank eller i affär samt besök på vårdcentral.

REPARATION OCH UNDERHÅLL AV:

Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel, kyl, frys, diskmaskin, spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn, köksfläkt och spiskåpa.

Även de som bor i hyresrätt har rätt till rutavdrag, också på maskiner som hyreshusägaren äger så länge hyresgästen själv har betalat reparationen.
Reparation och underhåll av köksapparater omfattas inte.

Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag, inte kostnader för material, resor med mera. Installation och service av vitvaror omfattas inte.
notera att arbetet ska utföras i bostaden. Dit räknas också garage, förråd eller tvättstuga. Det innebär att arbeten som sker i det reparerande företagets lokaler inte ger rätt till rutavdrag

IT TJÄNSTER

De nya reglerna från 1 augusti 2016 innebär att vissa IT-tjänster kommer att ge rätt till rutavdrag när de utförs i köparens bostad.

Tjänster som kommer att ge rätt till rutavdrag är arbete med att ta i bruk, installera, reparera och underhålla

 • data- och IT-utrustning, till exempel persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smart telefoner och spelkonsoler.
 • kringutrustning som stödjer data- och IT-utrustningen och som är sammankopplade med dessa, till exempel skrivare, skannrar och avläsare.
 • dataprogram och dataförbindelser som hanterar hushållens IT-utrustning och som kan ta emot och/eller sända elektronisk kommunikation, till exempel modem, routrar, fiber- och nätverkskablar samt wifi-utrustning.

Även enklare rådgivning och handledning som ges i samband med ovanstående arbete kommer att ge rätt till rutavdrag.

Skattereduktionen gäller inte för
Massage, fotvård, hårklippning, skönhetsbehandling eller liknande även om tjänsten utförs i bostaden. Inte heller tjänster som utförs av någon som har legitimation för yrken inom hälso- och sjukvården. Inte heller IT-support eller reparation av hushållsmaskiner. Passning av husdjur ger inte rätt till skattereduktion.
Tjänster som utförs av kommunen ger inte rätt till skattereduktion.

Vad som gäller rörande Rut tjänsterna förändras kontinuerligt, så för mer utförlig och uppdaterad information så hänvisar vi till Skattemyndigheten

Tillbaka till Frågor och svar

Hur det funkar

BolagsKraft gör det enkelt för dig att arbeta. Skapa ett gratis konto hos oss så du börja jobba och fakturera samma dag utan att ha ett eget företag. Vi sköter pappersarbetet och betalar skatter och avgifter, så att du kan fokusera på det du är bäst på. Starta din egenanställning idag!

Testfaktura

Är du fundersam på hur det fungerar att ta fram en faktura hos Bolagskraft? Skapa en testfaktura så ser du hur smidigt och enkelt vårt system är!

Kontakta oss

  Bli kund idag - Enkelt, snabbt & tryggt!

  Vill du fakturera utan företag - Bli egenanställd hos BolagsKraft så kan du börja jobba och fakturera redan idag. Du är försäkrad när du arbetar och hanterar enkelt dina fakturor och löneutbetalningar via vår hemsida. Det är den enda administration du som egenanställd behöver bekymra dig om – allt annat sköter vi, så att du kan koncentrera dig på det du är bäst på!